Notranje kraje v baru in nasveti za reševanje konkretnih situacij
Nepošteno osebje v baru ali restavraciji
Nepošteni zaposleni motijo številne upravljavce restavracij, barov ali igralnic. Nekateri zaposleni začnejo naravnost s slabimi nameni.
Pogosteje pa delavec začne brez zlonamernih namenov, različne oblike ropa pa se začnejo šele pozneje, ko izvejo, kako sistem deluje in v njem vidijo nekakšno vrzel, ki jo nato izkoristijo za lastno bogatenje.
Ni zaman rečeno, da priložnost naredi tatu.
Poglejmo si najpogostejše trike, ki jih uporabljajo nepošteni zaposleni.
Točenje lastne pijače
Absolutna klasika je, da natakar v lokal prinese svoj alkohol, ki ga nato natoči, strgan denar pa pospravi drug ob drugega v žep. Tudi računov za stranke sploh ne nosi, ali pa se izmišljuje, da ga je pomotoma zaračunal drugi mizi.
Tapkanje pod mero
Ko natakar spije nekaj pijač pod mero, dobi presežek, ki ga, če ga nato izda brez računa, ostane denar v žepu, ne da bi mu manjkalo ali kaj manjkalo na blagajni.
Jemanje surovin za lastno uporabo
Ko vsi obroki hrane niso natančno stehtani, lahko nekaj odnese domov in poroča, da je bilo porabljeno za kuhanje.
Dodaten preklic artiklov z računa
Privzeto natakar prinese račun, za katerega unovči denar. Ob koncu izmene pa prekliče nekaj računov (storno) ali dele le-teh in vzame denar iz blagajne.
Neobjava artikla z višjimi pričakovanji
Zdi se, da natakar pozabi zaračunati artikel (običajno pijačo) na račun in stranki pove, da računa ne more več popravljati. Stranke mu vseeno plačajo, on pa da ta denar v žep.
Kako preprečim krajo?
Človek ne more biti povsod in nikoli ne more skrbeti za vse, vendar obstajajo načini, kako krajo zmanjšati na minimum.
- Pridobite dobro davčno blagajno s programom, ki preprečuje mahinacije računov.
- Primerjajte prodajne statistike posameznih natakarjev (če ima na primer en natakar na računih veliko manj pijače kot ostali, vas verjetno ropa).
- Skrita kamera, ki skenira blagajno in območje, kjer se operira z gotovino.
- Sistem skritih kamer v kuhinji in na izhodih, ki se uporablja za odkrivanje tatov surovin.
- Če ima natakar bistveno več dodatnih popravkov na računih kot ostalo osebje, se osredotočite nanj.
- Občasno investirajte v skrivnostno nakupovanje v vaši trgovini.
Primerne skrite kamere
Občutljivost na svetlobo
Zaradi dejstva, da je v restavracijah ali lokalih pogosto slaba osvetlitev, je treba bodisi izbrati kakovostno skrito kamero z visoko svetlobno občutljivostjo , ki jo zagotavljajo predvsem kamere priznanega proizvajalca LawMate . Druga možnost je uporaba skrite kamere z nočnim vidom .
Oglejte si seznam kamer z najboljšo svetlobno občutljivostjo v naši ponudbi , vključno z vzorčnimi videoposnetki.
Kamuflažna vrsta
Na primer, skrita kamera v senzorju PIR ali senzorju dima je kot nalašč za gastronomske objekte .
Alternativno je mogoče uporabiti module kamere , ki jih je mogoče po potrebi vgraditi v objekt na mestu.